Android Telefonu Güvenli Hale Getirmek

Android Telefonu Güvenli Hale Getirmek

Son dönemde kişisel bilgilerimizin tamamı telefonlarımız üzerinde rahatlıkla ulaşılabilir durumda. Hatta bunun yanında aldığımız notlar, yaptığımız iş ile ilgili özel bilgiler, kişisel fotoğraf arşivi gibi başkalarıyla paylaşmak istemeyeceğimiz hemen her şeyi telefonlarımızda tutuyoruz. Doğal olarak da bu verileri korumanın önemi daha da artıyor. Hiçbirimiz özel ve kişisel bilgilerimizin aleni şekilde ortalığa dökülmesini elbette istemeyiz. Peki Android telefonlarda güvenliği nasıl arttırırız?

Android Telefonu Güvenli Hale Getirmek

Her Android telefon bir Google hesabı gerektirir. Google hesapları yeteri derecede güvenli olsa da siz yine de telefonunuz için 2 Faktörlü Kimlik Doğrulama‘yı etkinleştirin. Bu telefonunuzu daha güvenli hale getirecektir. 2FA olarak adlandırılan 2 Faktörlü Kimlik doğrulamayı aktive etmek için; Google hesabınızı açarak Hesabım > Oturum Açma ve Güvenlik >2 Adımlı Doğrulama yolunu kullanın.

Bir diğer güvenlik önlemi ise aslında telefonunuzun ilk savunma hattı olarak adlandırılabilir; Ekran Kilidi. Oldukça basit ama bir o kadar da etkili bir güvenlik bileşenidir. Ayarlar > Güvenlik > Ekran Kilidi yolunu kullanarak savunma hattınız oluşturabilirsiniz.

Android‘in 8.0 ya da daha bilinen adıyla Oreo versiyonuyla birlikte Google Play Protect de hayatımıza girdi. Bu uygulama parçacığı bizi güvenilir olmayan programlara ya da güvenilir bile olsa bazı hatalardan kaynaklı olarak güvensiz olarak adlandırılan programların güvenlik açıklarına karşı bizi koruyor. Kötü ya da sahte diye adlandırılan uygulamaları Play Protect özelliği ile elimine edebiliyoruz. Bunu yapabilmek için; Ayarlar > Google > Güvenlik > Play Protect‘e gidin ve uygulama taramasını etkinleştirin.

Eğer güvenliğinizi bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız, Bilinmeyen Kaynaklar ya da daha güncel adıyla Bilinmeyen Uygulamaları Yükle seçeneğini kapatmanız gerekiyor. Bu özellik Google Play dışından uygulama yüklememize olan tanıyor. Ama bunun güvenli olması için yükleyeceğiniz uygulamanın güvenilir olduğuna emin olmalısınız. Bu da pek mümkün olamayacağı için bu seçeneği Ayarlar > Güvenlik > Bilinmeyen Kaynaklar‘dan kapatmalısınız. Android 9.0 ya da Diğer adıyla Pie için bu özelliği uygulama temelinde kapatmanız gerekiyor. Ayarlar > Uygulamalar > Özel Erişim > Bilinmeyen Uygulamaları Kur yolunu izleyerek uygulamaları listeleyip kapatabilirsiniz.

Android 8.0‘da Ayarlar > Geliştirici Seçenekleri‘nde, Android 9.0 ve üzerinde ise Ayarlar > Sistem > Geliştirici Seçenekleri bölümünde Geliştirici modunu kapatarak telefonunuzu daha güvenli hale getirmeniz mümkün.

Son olarak, telefonumu bul özelliğini açmanızı da tavsiye ederiz. Olası bir çalınma ya da kaybetme durumunda uzaktan telefonunuzu bulmanıza ya da sıfırlamanıza olanak tanıyan bu özelliği Ayarlar > Google > Güvenlik > Cihazımı (Telefonumu) Bul yolunu kullanarak mutlaka açmalısınız.

Andoid, Android 8.0, Android 9.0, Android Oreo, Android Pie, Android Telefonu Güvenli Hale Getirmek, Google Play Protect, Güvenlik