Bilgisayar Yavaşlaması – 2 Sebepler ve Çözümler
Yazımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bilgisayar yavaşlaması konusunda yaptığımız incelemelerin ikinci kısmını, sebepleri ve çözüm önerilerini aşağıda bulabilirsiniz.
Bilgisayar Yavaşlaması – 2 Sebepler ve Çözümler
3.Virüsler
Bilgisayarın virüse bulaşmış olması en büyük sorunlardandır. Bilgisayar virüsleri Windows dosyalarına zarar verir dosyaların adını değiştir, siler sistemi alt üst ederek olmasını istemediğiniz her şeyi yapar. Virüslere bulaşmamanın en iyi yolu iyi bir antivirüs programı kullanmak ve kullandığınız antivirüs yazılımın güncellemesini düzenli olarak yapmaktır.
4. Malware (Kötü Amaçlı Yazılım)
Yavaş bir bilgisayarın en yaygın nedenlerinden biri, yüklü kötü amaçlı yazılımın aşırı miktarda olmasıdır. Kötü amaçlı yazılımların çoğu sistemde yüklenmesine neden olan ücretsiz yazılımın yüklenmesidir. Kötü Amaçlı Yazılımlar bilgisayarınıza zarar vermenin yanında bilgilerinizi çalmak için tasarlanan tehlikeli türlerdir.
Çevrimiçi bulduğunuz çoğu ücretsiz uygulama bu tür reklam taktikleriyle desteklenir. Pazarlamacılar, çoğu insanın, her bir ekranı okumadan yazılımı yüklerken herhangi bir şeye “Evet” seçeneğini tıkladığını biliyor. Bu nedenle insanlara bu tür yazılımları yükletmesi kolay oluyor. Malware nedir ve bunlara karşı ne gibi önlemeler alınması gerektiğine dair bu makaleye göz atabilirsiniz.
5. Bilgisayarınızın Bakımı
Eski bilgisayarların yavaşlatılmasının en yaygın nedenlerinden biri sabit sürücü parçalanması, sabit sürücü hatası veya bozuk sistem dosyalarıdır. Genellikle virüs veya kötü amaçlı yazılımdan kaynaklanır.
Zamanla, sabit disk, çok az açık, ardışık bellek bloğu ile çok parçalı hale gelebilir; bu da işletim sisteminin veriyi saklamak veya elde etmek için daha uzun sürebilir. Sabit disklerinizin fazla parçalanmadığından emin olarak bunun olmasını engelleyebilirsiniz. Bilgisayarınızda sürücüleri disk birleştirmesi yaparak en iyi duruma getirebilirsiniz.
Sabit sürücüler maalesef sınırlı bir ömre sahiptir. Zamanla, sabit sürücünün “sektörleri” olarak adlandırılan belirli alanlar başarısız olmaya başlar. Bu alanlar artık bilgileri depolayamaz.
Bu çeşitli garip davranışlara neden olabilir. Bilgisayar rastgele donabilir, bir hata ekranı görüntüleyebilir veya çok yavaş çalışabilir. Ayrıntılar ile ilgileniyorsanız, kötü sabit disk sektörlerinde, okumaya değer iki bölümden oluşan bir dizimiz var.
Şimdilerde ve daha sonra bir chkdsk taraması çalıştırarak sürücülerinizdeki bozuk kesimleri kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için, sol alttan Başlat menüsüne sağ tık yapın ve Komut Yöneticisi (Yönetici) olarak cmd penceresi açın ve komutu çalıştırın: chkdsk c:
Bozuk Sistem Dosyaları
Çok fazla (kötü) yazılım yüklemenin bir başka belirtisi bozuk sistem dosyalarıdır. Bu nedenle, sistem taraması yaparak işletim sisteminizin sağlığını düzenli olarak kontrol etmek iyi bir fikirdir. Bunu sfc komutunu kullanarak yapabilirsiniz.
Aynı şekilde komut penceresini yönetici olarak açın ve şu komutu yazın: sfc/scannow
Bilgisayarda bozuk dosyaların nasıl yapılacağına dair daha detaylı bilgi için bu makaleye göz atabilirsiniz.
6. Temp Dosyaları
Windows son açtığınız dosyaları izler. Windows sabit sürücünüzdeki ön belleğe alınmış “sayfa dosyalarını” kullanmayı tercih eder. Ziyaret ettiğiniz sitelerdeki ön belleğe alınmış internet dosyaları bilgisayarınıza yerel olarak depolanır. Windows, normal işlemin bir parçası olarak günlük dosyaları ve resimleri gibi geçici dosyaları otomatik olarak oluşturur.
Bu durumların her birinde, geçerli bilgisayar oturumunuz bittiğinde, artık bu dosyalara gerek yoktur. Maalesef, bilgisayar bunları otomatik olarak silmez. Bu nedenle geçici dosyaları kendiniz silmeniz gerekecektir. C:\Windows\Temp klasöründeki dosyaları silerek başlayabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız web tarayıcıda zaman zaman geçmişi temizleme işlemlerini yapmayı unutmayın.