Bilgisayar Yedekleme

Bilgisayar Yedekleme

Bilgisayar, üzerinden işlediğimiz bilgileri saklayan ve istediğimizde geri veren cihazdır. Bilgisayar, tablet, oyun konsolu gibi cihazlar evlerimize girdikten sonra hiç biri elimizden düşmez oldu.

Bilgisayar Yedekleme

Cihazlara bulaşan virüsler fotoğraf, video, müzik ve oyunlara zarar verebilir. Özellikle sistem geri yükleme ve format atma işlemlerinde yüklenen verilerin kaybolmaması için yedek alınır. Hiç zorlanmadan ve kafa karıştırmadan bilgisayar yedekleme yöntemlerinden birini kullanarak, bilgisayarınızı ya da farklı bir cihazınızı kolaylıkla yedekleyebilirsiniz.

Yedekleme Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Bilgisayarınızda yüklü video, müzik, oyun gibi veriler silinse de geri yüklenir. Silindikten sonra bir daha yüklenmeyecek veriler var. Bunlarda kişisel bilgi ve dosyalardır. Örneğin, mimar olarak çizdiğiniz proje, yazdığınız senaryo, doğum fotoğrafları ve videoları vb. Kişisel bilgi ve dosyalarınızı mutlaka yedekleyin. Çünkü bunları bir daha bulmanız imkânsız olabilir. Silinen dosyaları ancak veri kurtarma programları aracılığı ile kurtarabilirsiniz. Silinen verinin hangi aşamadan sonra kurtarılacağını anlamak için bu makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bilgisayar Yedekleme Yöntemleri

İnternette araştırma yaptığınızda, birden fazla yedekleme yöntemi bulabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey, kendinize uygun bir yedekleme yöntemini seçmektir. Harici disk, bulut depolama, flash bellek, dosya geçmişini aktif ederek, sistem geri yükleme ve yedekleme programlarından bir tanesini kullanabilirsiniz.

Harici Disk Veya Flash Bellek Kullanarak Bilgisayar Yedekleme

Harici disk ve flash bellekler geniş depolama hafızasına sahiptir. En fazla 16 TB hafızalı harici disk, en fazla 2 TB hafızalı flash bellek bulabilirsiniz. Yedeklemek istediğiniz dosyaları tek tek veya toplu bir şekilde, kopyala yapıştır yöntemini kullanarak verilerinizi yedekleyebilirsiniz.

Harici disk veya flash belleğe yedeklediğiniz veriler güvenli bir şekilde saklanır. İstediğiniz yere kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Bunlar; flash bellek ve harici diski kaybetmemek, virüs bulaştırmamak, suyu düşürmemek, yangınlardan korumaktır.

Dosya Geçmişini Aktif Ederek Bilgisayar Yedekleme

Dosya geçmişini aktif ettikten sonra, bir sürücü bağlayarak otomatik yedekleme işlemi başlatabilirsiniz.

Bilgisayarınıza flash bellek ya da harici disk bağlayın.

Ayarlar, güncelleme ve güvenlik, yedekleme yolunu takip edin.

Ekranın sağ tarafında bulunan sürücü ekle seçeneğine basın.
Açılır pencereden bilgisayara bağladığınız flash bellek ya da harici diski seçin.
Dosyaları otomatik olarak yedekle seçeneğinin aktif olduğunu görürsünüz.

Bulut Depolama Hizmetlerini Kullanarak Bilgisayar Yedekleme

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bulut depolama hizmetleri aktif olmaya başladı. Ücretsiz ve güvenli bulut depolama hizmetleri bulunuyor. Google Drive, IDrive, Box, One Drive, Mega, Yandex disk, media fire, upthere, koofr, Icedrive, Mimedia, Icloud, Amazon Drive, Sync, Dropbox, Jumpshare bulut depolama hizmetlerinden istediğinizi kullanabilirsiniz.

İnternet tabanlı ya da program yükleyerek bulut depolama hizmetlerini kontrol edebilirsiniz. Kopyala yapıştır yöntemini kullanarak verilerinizi yedekleyebilirsiniz. Nerede olursanız, olun verilerinize ulaşabilirsiniz.

Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturarak Bilgisayar Yedekleme

Bilgisayarınızın donma, yavaşlama, virüs gibi işlemleri yok etmek için sistem geri yükleme yaparak kurtulabilirsiniz. Bilgisayarı yeni aldınız ya da format attırdınız. Oyun, müzik, belge, fotoğraf ve videoları yükledikten sonra sistem geri yükleme noktası oluşturun. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığınızda geri yüklediğinizde bilgisayarınız ilk aldığınız güne döner. Sistem geri yükleme noktası ile günlük her verinizi yedekleyemeyebilirsiniz.

Masaüstündeki bilgisayar simgesine farenin sağ tuşuna basarak özellikler seçeneğine tıklayın.
Açılan pencerenin sol tarafında yer alan sistem koruması seçeneğine basın.
Ekranın üst tarafında bulunan sistem koruması bölümünü açın.
İşletim sisteminin yüklü olduğu sürücüyü seçip, oluştur butonuna tıklayın.
İsim vererek sistem geri yükleme noktası oluşturun.
Verilerin boyutuna göre sistem geri yükleme noktasının oluşması zaman alabilir.
İlgili: Bilgisayar Açılırken Otomatik Olarak Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma

Program Kullanarak Bilgisayar Yedekleme

Aomei Backupper, Uranium Backup, Ease US To do Backup, Paragon Backup And Recovery, Ghost ile bilgisayarınızın yedeklerini alabilirsiniz. Programların resmi sitesini ziyaret ederek nasıl kullanıldığını öğrenerek, kendi bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

AomeiBackupper programını www.ubackup.com sitesinden indirebilirsiniz.
UraniumBackup programını www.uranium-backup.com sitesinden indirebilirsiniz.
EaseUSTodoBackup programını www.easeus.com sitesinden indirebilirsiniz.
ParagonBackupAndRecovery programını www.paragon-software.com sitesinden indirebilirsiniz.
Ghost programını www.norton-ghost.softonic.com.tr sitesinden indirebilirsiniz.

Bilgisayar, Yedekleme