Bios Güncelleme
Bios güncelleme nedir? nasıl yapılır? sorusu sıkça sorulmaktadır. BİOS güncellemesinden önce BİOS nedir? BİOS’a nasıl girilir? sorularının cevabını bilmek gerekir. Yazımız içerisinde ve verdiğimiz linklerde bu soruların cevabını bulacaksınız. Bu yazımızda BİOS güncellemenin gerekliliğinden, risklerinden ve nasıl yapılacağından bahsedeceğiz.
BIOS Nedir?
BIOS (Basip Input Output System) anlamına gelmektedir. Sistem ve donanım arasında bağlantı kuran, EPROM adı verilen ROM bellek üzerinde yer alan bir tür yazılımdır. BIOS Bilgisayar açıldıktan sonra işlemciye tüm donanımları sırasıyla tanıtmaktadır. Donanımların voltaj düzeylerini ayarlayıp ve frekans ayarlarını yapmaktadır. RAM ve ekran kartı gibi donanımları başlangıçta test etmektedir. Harddisk haricinde farklı bir sürücü ile sistemi başlatmamıza imkan tanır. Bunların haricinde sistem ve donanımla alakalı birçok ayar yapmak mümkündür.
BIOS yazılımına ulaşmak için her bilgisayarda farklı bir tuşa basmak gerekebilir. Üreticiler genellike “F10”, “F2”, “DEL” tuşlarını atamaktadır. daha detaylı anlatım için: Bilgisayarda BIOS’a Nasıl Girilir? başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Bios Güncelleme Neden Yapılır?
Anakartın diğer sistem bileşenleri ile daha uyumlu çalışması ve meydana gelen sorunların kaldırılması için bios güncelleme yapılır. Üretici firmalar hataların giderilmesi, performans artışı vb. nedenlerden dolayı düzenli olarak bios güncellemeleri yayınlarlar. Özellikle son dönemlerde kullanıcılar performans artışı için bios güncellemelerini takip etmektedirler. Bios güncelleme faydaları, herhangi bir yazılımın güncelleme almasından farksızdır. Hatalar giderilir, sistem/yazılım daha stabilize hale gelir ve performans artışı sağlanır.
BIOS Güncellemesi Riskli mi? Verileri Siler Mi?
BIOS, ana karttaki bir çipin içerisinde yer alan yazılımdır. Bu yazılımın güncellemeler dışında değişikliğe uğramaması gerekir. Oldukça önemli bir işlem olduğundan elbette risklidir. Özellikle güncelleme esnasında elektrik kesintisi yaşandığı takdirde ana kartın kullanılamaz hale geldiği bilinen bir gerçek. Bulunduğunuz yerde elektrik kesintisinin en az yaşandığı saatlerde güncelleme yapmanız önerilir.
BIOS güncellemesi esnasında işletim sistemi veya kişisel dosyalar ile alakalı herhangi bir değişiklik yapılmaz. Yani bios güncelleme sonrasında verileriniz silinmez. Ancak güncelleme dışında BIOS ekranından yapacağınız hatalı bir değişiklik sonrasında verileriniz tehlikeye girebilir. Bu nedenle mutlaka bios güncellemesi yapmadan önce verilerinizi yedekleyin.
BIOS Güncellemesi Nasıl Yapılır?
Öncelikle tam olarak ana kartınızın modelini öğrenin.
Ana kartınızın modeline göre son BIOS güncellemesini resmi sitesinden indirin. İndirdiğiniz sitenin üretici sitesi olduğundan emin olun. Üretici dışında BIOS güncellemesi sunan herhangi bir siteden indirme işlemi yapmayın. Anakart modelinin tam ismini bulduktan sonra BIOS güncellemesini bulması ve indirmesi oldukça basit.
Güncellemeyi indirdikten sonra .rar dosyasının içerisindeki dosyaları bir USB içerisine aktarın. Daha sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ekranına girin.
BIOS ekranları ana kartlara göre değişiklik gösterebilmekte. Genellikle bahsettiğimiz adımlar izlenmektedir. BIOS ekranına girdikten sonra Boot menüsünde yer alan “Advanced” kısmına girin. Daha sonra Start Easy Flash moduna girin. Bu kısımda taktığınız USB’yi seçip, aktif ettikten sonra bios güncelleme işlemi başlatılır.
Bazı üreticiler direkt Windows üzerinden güncelleme yapılmasına imkan tanımakta. Eğer indirdiğiniz dosya ile birlikte Windows üzerinden güncelleme yapmanız için bir programda indirildiyse bu kolaylıktan yararlanın.
Basit bir güncelleme işlemi için hatalarla boğuşmak istemezsiniz. Bu nedenle anakart modelinizi Youtube veya Google’da aratarak rehber video/içerik arayın. Bu şekilde sizden önce anakart güncellemesi yapanlardan öğrenerek daha rahat bir şekilde güncelleme yapabilirsiniz.
Unutmayın, bios güncelleme işlemi sırasında elektrik kesintisi olması veya bilgisayarın kapatılması anakartı çalışmaz hale getirebilir. Eğer bios güncellemesine ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz yapılması tavsiye edilmemektedir.