Google Smart Lock
Google ürünleri insanın kafasını karıştıracak kadar çok fazla. Ve bazen gerçekten neyin nerede olduğunu, neyin ne işe yaradığını takip etmek çok zorlaşıyor. Android, Chromebook’lar veya şifreler ile ilgili “Smart Lock” özelliği de bunlardan biridir.
Google Smart Lock
Android için Smart Lock: Belirli kriterler karşılandığında cihazınızın kilidini açık tutar. telefonunuzu veya tabletinizi, yanınızda değilken otomatik olarak kilitler ve cihazınız güvendeyken kilidini açar. Android kilit açma işlevinin Bluetooth ya da NFC bağlantılarına, güvenilen konumlara, cihazı yanınızda taşımanıza veya yüzünüzü ya da sesinizi tanımasına göre uygulanmasını seçebilirsiniz.
Şifreler için Smart Lock: Şifrelerinizi Chrome ve Android genelinde senkronize eder. Chromebook’unuzu yanınızda değilken otomatik olarak kilitler ve Android telefonunuz yakınlarda ve kilidi açıkken Chromebook’unuzun kilidini açar.
Chromebook’lar için Smart Lock: Android cihazınızı Chromebook’unuzun kilidini açmak için kullanır. en sevdiğiniz uygulamalarınız ve web siteleriniz için hesaplarınızı güvende tutma karmaşasını ortadan kaldırır. Smart Lock, şifrelerinizi Google Hesabınıza kaydedebilir ve daha sonra, şifrelerinizi Chrome’da ziyaret ettiğiniz web sitelerinde ve mobil cihazlarınızdaki uygulamalarda güvenli ve kolay bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur.
Yani, bunlardan ikisi aygıt güvenliği için diğeri şifreler içindir.
Android için Smart Lock
Android telefonunuzdan Ayarlar > Güvenlik veya Ekran Kilidi adı altında görebilirsiniz bu kısım tamamen Android sürümüne göre değişiklik gösterir genellikle Güvenlik sekmesinin altında yer alır.> Smart Lock olarak arayabilirsiniz.
Smart Lock’un değişik ve işe yarar özellikleri mevcut.
Üzerinde Olduğunu Algılama: Cihazınızı üzerinizdeyken taşıdığınızda kilidi açık tutar.
Güvenilir Yerler: Güvenli konum yerlerini belirlediğinizde o yerlere geldiğinizde cihazınızı, ev ya da iş gibi kullanıcıya özel konumlarda kilidi açık tutar.
Güvenilen Cihazlar: Belirlediğiniz bir Bluetooth cihaz telefona yaklaştığında telefonunuzun kilidini açık tutar.
Güvenilen Yüz: Apple’ın Face ID’si gibi, ancak çok etkin ve güvenilir değil. Daha çok geliştirilmesi gereken bir özellik.
Ses Eşleme (Voice Match): Sesiniz tespit edildiğinde Google Asistan’ın cihazınızın kilidini açmasına izin verir.
Şifreler için Smart Lock
Artık hizmet tabanlı bir dünyada yaşıyoruz ve her hizmetin kendi girişi var. Sonuç olarak, muhtemelen düzinelerce şifreye sahipsiniz. Belki de LastPass veya 1Password kullanıyorsunuzdur ya da kendinize hatırlaması kolay güçlü şifreler oluşturdunuz.
Şifreler için Google Smart Lock kullanıldığı alan Ancak Chrome’un şifrelerinizi saklamasına izin verilmesidir. İzin verme işlemi ile Google Smart Lock devreye girmiş olacaktır. Chrome’da şifre saklamayı aktif hale getirmek için, öncelikle Chrome’u Google hesabınız ile açın. Hesabın açık olması bu Şifreler için Smart Lock özelliğini hesabınızla bağlandığınız tüm cihazlarda kullanabilmeniz içindir.
Sonrasında sağ üst köşedeki üç noktaya dokunun en üst kısımdan Google oturumu açmadıysanız oturum açın. Daha sonra aşıya doğru inin “Gelişmiş“e tıklayarak devam edin. “Şifreler ve formlar” sekmesi altında “Şifreleri yönet” menüsünü tıklayın. En üst kısımda “Şifreleri kaydetmeyi öner” seçeneğini aktif hale getirin. Alt kısımda yer alan kayıtlı şifreleri görebilir isterseniz istediğiniz uygulamanın şifresini kaldırabilirsiniz. Şifreleriniz passwords.google.com adresinde kayıtlı olacaktır.
Şifreler için Smart Lock size ne sağlayacaktır. Örneğin, Şifreli bir siteye veya uygulamaya giriş yapmanız gerektiğinde otomatik giriş yaparsınız. Şimdi diyeceksiniz Chrome zaten hatırla dediğimde hatırlıyor. Buradaki fark Chrome’a hatırla dediğinizde girişi sadece o cihazda algılar. Ancak Smart Lock her bağlandığınız cihazda algılar. Chrome hatırla local çalışan, Smart Lock ise online çalışan bir sistemdir.