Sesi Yazıya Çevirme Uygulamaları
Sesi yazıya çevirme işlemi ile ilgili olarak internet üzerinde birçok program ve uygulama bulmak mümkündür. Ancak bazıları web sitesi, bazıları ise program olan bu yazılımların büyük kısmı ya Türkçe dilinde kayıt yaparken hatalı çevirmekte ya da sadece İngilizce olarak hizmet vermektedir. Durum böyle olunca da sesi yazıya çevirme uygulama ve yazılımı bulmak zorlaşmaktadır.
Sesi Yazıya Çevirme Uygulamaları
Genellikle sesli not alırken, bir dosyanın aynı zamanda yazılı olarak da elinde bulunmasını isteyenler için oldukça faydalı olabilen bu uygulamalar ayrıca internette içerik üretenlerin de kullanmayı çok sevdiği yazılımlar arasındadırlar.
1.Android Text -to-Speech
Sesinizi yazıya çevirmek için ilk denemeniz gereken yazılım bizzat Android işletim sisteminin kendisidir. Özellikle son birkaç yıldır gelen güncellemelerle birlikte bu özellik birçok Android telefona geldi.
Bunun için öncelikle internetiniz açıkken telefonunuzdan not defteri uygulamasını açın. Ardından yeni not ekleyin. Açılan pencerede yazı yazılan ekrana bir kez dokunun. Klavyeniz açılacaktır. Klavyenizin sağ üst köşesinde veya sürüme göre farklı bir yerde bulunan mikrofonu bulun ve mikrofona basarak konuştuğunuzda, sesinizin yazıya dönüştüğünü göreceksiniz.
Son olarak şunu da eklememiz gerekir: Bu özelliği kullanabilmek için Google’ın klavyesini kullanmanız gerekmektedir. Başka bir klavye kullanıyorsanız sağ üst köşede yer alan mikron görünmeyebilir.
2. Speechnotes
Konuşmayı yazıya çeviren uygulamalardan biri ise Speechnotes’tur. Google’ın sesli çeviri alt yapısını kullanan uygulamayla birçok işi halledebilseniz de, uygulamanın Türkçe karakterler için sorunsuz çalıştığını söylemek biraz zor. Özellikle büyük ve küçük harf duyarlılığında sıkıntılar oluşabiliyor. Ancak yine de şu an için en stabilize çalışan sesi yazıya çeviren uygulamalarından olan yazılım kesinlikle denemeye değer.
3. Voice Notes
Voice Notes uygulaması, Speechnotes uygulamasının tersine, uzun konuşmalardan ziyade daha kısa ve anlık notlar için üretilmiştir. İki farklı kayıt yolu sunan uygulamayla hem sesten yazıya çeviri yaparak bunları notlarınıza kaydedebilir, hem de ses dosyasını daha sonra dinlemek için kaydedebilirsiniz.
Voice Notes uygulamasının bir diğer özelliği ise sesli not alabilmesidir. Ancak diğer uygulamalardan farklı olarak bu sesli nota alarm veya hatırlatıcı da ekleyebilirsiniz. Sadece bu özelliği bile uygulamayı diğer uygulamalar arasında öne çıkarmaktadır.
Uygulama ücretsiz olarak kullanılabilmekle birlikte, isteğe göre ücretli olarak premium versiyonu da kullanılabilmektedir.
4. SpeechTexter
Sesi yazıya dönüştüren bir diğer başarılı uygulama da SpeechTexter uygulamasıdır. Bu uygulamayı diğer uygulamalardan ayıran en temel fark, hem online hem de offline çalışabilmesidir. Uygulama Google altyapısını kullandığından uygulamayı offline kullanabilmek için öncelikle gerekli olan dil paketlerini indirmeniz gerekmektedir.
Bu ayarlamayı yapabilmek için telefonunuzdan Ayarlar> Diller ve Giriş> Klavyeler ve Giriş Yöntemi> Sanal Klavye yolunu takip edebilirsiniz. Açılan ekranda ise ‘Google Sesli Konuşmayı’ seçin ve ardından ise ‘Çevrimdışı Konuşma Tanımayı’ seçin. Son olarak da indirilecek dillere dokunup, indirmek istediğiniz dili seçerek uygulamayı çevrimdışı olarak kullanabilirsiniz.
5.ListNote
Android için en iyi 5 sesi yazıya çevirme uygulaması arasından sonuncusu ise ListNote uygulamasıdır. Bu uygulamanın odak noktası da kısa notlar almak ve onları sesten yazıya çevirmektir. Uygulamanın otomatik kaydetme özelliği ise en sevilen özelliğidir. Bu sayede notlarınızın yanlışlıkla silinmesi gibi bir durumla karşılaşma ihtimaliniz ortadan kalkar.
Uygulamanın arayüzü biraz karışık gibi görünse de, uygulama hâlâ güncelleme almaktadır ve bu durum ilerleyen zamanlarda düzelebilir.
Tamamen ücretsiz olan uygulamanın diğer özelliklerinden bazıları ise notları şifreleme, hızlı arama ve özelleştirilebilir kategorilerdir.
Android, ListNote, Speechnotes, Speechtexter, Text -to-Speech, Voice Notes