Veri Kurtarma
Veri Kurtarma son yıllarda adını sıkça duyduğumuz kavramlardan biri. Teknolojinin haddinden fazla gelişmesiyle birlikte sahip olduğumuz verilerin pek çoğu ki buna kişisel veriler, yazılar, fotoğraflar, yazışmalar vd. de dahil, ya bulut tabanlı ortamlarda ya da harici belleklerde saklanıyor. Bulut tabanlılardaki sorun çok büyük olmamakla birlikte kişisel kullanımdaki harici bellekler için ya da direkt olarak bilgisayarımızın kendisi için sorun çok fazla büyüyebiliyor.
Veri Kurtarma
Bütün verilerinizi ya da daha özelleştirerek konuşalım; mesela fotoğraflarınızı depoladığınız harici flash bellek ya da harici hard disk’inizin zarar gördüğünü ve çalışamaz durumda olduğunu düşünün. Sorun gerçekten büyük. Verilerinize ulaşabilmenin bazı yolları mevcut olmakla birlikte sorun yaşayabileceğiniz durumlarla da karşılaşabilirsiniz.
Öncelikle belirtelim ki internette bulacağınız pek çok veri kurtarma programı mevcut. Ama bu fiziksel zarar görmüş donanımlarda pek işe yaramıyor. Eğer basit bir sorundan kaynaklı ise bu tip programlarla işinizi evde kendiniz de halledebilir, verilerinizi kurtarabilirsiniz.
Ama donanımsal bir arızadan kaynaklı bir sorun yaşıyorsanız; veri kurtarma konusunda uzman ve yetkili kişi, kurum ya da kuruluşlardan yardım almanızı öneririz. Çünkü genellikle evde kendi başınıza çözebileceğiniz bir durum olmuyor bu.
Daha ciddi bir şekilde üzerine eğilinmesi gereken, donanım arızasından kaynaklı yazılımsal sorunları alanında deneyimli uzmanların çözmeye çalışması verilerinizin eksiksiz kurtarılabilmesi açısından önemli.
Ama unutmayın ki her şeyin bir sınırı bulunuyor. Arıza gerçekten büyük zararlar verdiyse verilerinizin kurtarılmasını imkansız kılabilir.
Bu konuda verilebilecek en iyi öneri, verilerin sadece harici ya da taşınabilir belleklerde değil; bulut (cloud) tabanlı yerlerde de yedeklenmesi olacaktır. Çünkü bu tip yerler donanımsal ve güvenlik açısından elimizdeki veri depolama araçlarından biraz daha korunaklı.
Umuyoruz ki veri kurtarma konusu ile ilgileneceğiniz bir durumla karşılaşmazsınız. Bunu yaşamamak için mümkünse hem birden fazla harici depolama alanında hem de bulut tabanlı depolama alanlarında verilerinizi yedeklemeyi ihmal etmeyin.
Sorunun bir de bilgisayar tarafı var ki o konu işletim sistemi çökmesinden donanım arızasına kadar pek çok farklı sebepten kaynaklanabiliyor. Sorun ne ya da ne boyutta olursa olsun, siz mutlaka uzman kişi, kurum ve kuruluşlardan yardım almayı ihmal etmeyin!